Jídlo pod stromeček od Peti Braddock
Cukroví ode mě nedostanete. Nepeču. Ale ráda vařím. A většina lidí ráda jí. Jídlo je přece jen vedle kafe, piva a vína nejčastější záminkou pro setkání. Sbližuje nás, můžeme si u něho povídat, nebo spolu jen tak mlčet. Láska (fakt) prochází žaludkem a já ji ráda rozdávám. Všechny však na večeři pozvat nemůžu, ale svoji lásku můžu přece naporcovat, rozdělit do lahviček, trochu okořenit a hlavně omašlit.
Jídlo na čtení
Nejraději dávám lidem k Vánocům i k narozkám knížky. A hudbu. Ale co dělat s těmi, kteří nečtou, nebo mají svých sto oblíbených knih na Kindlu? Nebo ještě lépe, poslouchají audio knihy a podcasty? Začala jsem jim dávat kuchařky. To mě vždycky inspirují moje velké milovnice jídla. Narazí na neuvěřitelné kousky. Nejde jen o recepty. Musí to být KUCHAŘKA, velká, se zajímavým příběhem, neobvyklými nebo naopak extrémně jednoduchými recepty. Musí mě inspirovat k tomu, abych ji nejen otevřela, najedla se očima, ale vyrazila nakoupit ty divné ingredience a něco z nich uvařila. Tak třeba letos to je pro mě Ottolenghi. A od něj cokoli!
Kreativní jídlo
Taky vám doma říkali: “Nehraj si s jídlem!”? Já myslím, že kreativa u jídla a s jídlem je geniální věc. Teď už neskládám texty na kraji talíře s písmenkovou polívkou (dost blbě se to pak balí do dárkové krabice). Ale baví mě dárky, které se dají sníst, malinko upravit. Třeba do medu přidat růžový pepř (formou esenciálního oleje od Dottery, ale pssst), skořici, nebo třeba hřebíček. Když jsou na to hezký skleničky, dá se tam cokoli připsat, nakreslit a ještě nějak dárkově zabalit. Jídlo vám přece nikdo neodmítne! Nebo třeba jednoduchá klasika, dochucované oleje a octy. Loni jsem koupila takovou tu obří 10 litrovou plechovku s luxusním olejem ze Španělska. Pro každého jsem nachystala lahvičku s různým překvapením. Od chilli, přes pepř, rozmarýn až po trochu divnější koření. A zase, obal dělá divy. Kdyby mě bavilo dělat marmelády a nakládat okurky s jalapenos, to by se ježíškovalo.
Foto: Unsplash
Trochu jiné dobroty
Nejím maso. Ale většina mých kámošů jo. A dřív, když se u nás dal dát na jídlo v hospodě maximálně smažák, tak se mě ptávali, co proboha jím? Začaly společné obědy, večeře. Teď už se dá i na oběd zajít. A na návštěvy nemá každý čas. Tak dostávají drobnosti pro inspiraci. Nejlepší je zaměřit se na jih. Nebo východ. Blízky i ten vzdálenější. Dá se teď sehnat spousta dobrot z Asie i Afriky. Vietnamská, japonská, thajská, i arabská a indická kuchyně je neuvěřitelně kreativní. A v Brně je hned několik obchodů, kde jde nakoupit jejich potraviny. Do balíčku s nezvyklým jídlem je ideální přidat třeba i kuchařku. Nebo jen rukou napsat svůj oblíbený recept.
Foto: Unsplash
Koření života
Když už nevíte co, nemáte moc času, nápady…. vždycky je tu koření. Nejlepší je sehnat koření v květináči. Takový bobkáč vypadá úplně skvěle a používá ho snad každý. Kdo vaří. Ale úplně nejjednoduší je nakoupit všechno to rozmanité arabské koření, přidat tipy na recepty, nebo jen domašlit balení a s hláškou “Okořeň si život” vyrazit na svařák.
Foto: Unsplash
Ananas místo kytky
Chystáš se na Vánoční návštěvu? A nevíš jakou kytku vybrat? Co když mají Franta s Ančou alergii? Sáhni po ananasu a přidej mašli.
Na Štěpána s mísou plnou jídla
Kolem mě jsou kámošky, které ne úplně rády přijímají dárky. Ale jídlo fakt neodmítnou. A když objevím nádhernou mísu, která vím, že by se jim fakt hodila, naplním jí ovocem. A nebo rovnou bramborovým salátem. Když zbyde. A s tímto jedlým dárkem vyrazím ochutnávat jejich Vánoce.
Myslím, že je na čase ukecat Pura Vida holky, ať máme i najěký Pura Vida jídlo… ale zatím spíš jdeme tekutým směrem… a máme ultra obří hrnek a ten asi dám sama sobě i se svařákem :-)
Krásný Vánoce přeje Petri a její podBraddock